Mijn naam is Joris IJland. Ik ben toetsenist, zanger, componist, songwriter en docent. Wonend in Enschede en afkomstig uit Zutphen. Als veelzijdig muzikant speel ik in verschillende bands en bij verschillende projecten.

Walk The Line, een film over het leven van Johnny Cash, heeft mij erg geïnspireerd om muziek te schrijven, piano te spelen en te gaan zingen. 

Na de middelbare school ben ik gaan studeren aan het Art & Entertainment College (Amsterdam) en in juni 2012 heb ik deze muziekopleiding succesvol afgesloten. Sinds september 2012 studeer ik toetsen aan de popacademie van het ArtEZ Conservatorium (Enschede). Momenteel zit ik in mijn vierde en laatste jaar. 

Ik heb me in de loop der jaren vooral verdiept in genres als blues, bluegrass, soul en funk. Inspiratiebronnen zijn dan ook onder andere: Ray Charles, Jon Cleary, Bruce Hornsby, The Beatles, Robert Cray, Joe Cocker, The Derek Trucks Band & Ricky Skaggs. 

Naast mijn studie ben ik druk bezig met eigenwerk bands als ‘Supermoon’ (funk/fusion/pop), ‘KrakersIJland & The Locomotives’ (bluegrass/roots) en ‘Mae Jones’ (soul). Daarnaast speel ik in commerciëlere projecten als ‘Alsof Je Een Koffer Bent’ en ‘Rolling Beat Machine’.

Met deze bands heb ik veel meegemaakt. Zo heb ik met ‘KrakersIJland & The Locomotives’ de Rob Acda Award 2015 gewonnen en speelden we kort daarna in de grote zaal van de Melkweg. Met ‘Rolling Beat Machine’ heb ik afgelopen zomer drie weken getourd door Spanje en met ‘Mae Jones’ hebben we net een gave soulplaat opgenomen.

VeeI van mijn muzikale voorbeelden komen uit New Orleans, Memphis en New York. In 2014 heb ik deze steden bezocht en enorm veel inspiratie opgedaan.